kolmapäev, 21. oktoober 2015

3D-printimise rakendused täna

Tootedisaini valdkonnas kasutatakse 3D-printereid eelkõige prototüüpide loomiseks. Prototüüp on mudel, mille abil saab katsetada toote erinevaid versioone kasutajatega, et koguda neilt tagasisidet ja ettepanekuid.

Arhitektid loovad 3D-printerite abil ülevaatlikke makette kavandatavatest hoonetest või linnaosadest

Meditsiinis kasutatakse 3D-printereid täna eelkõige proteeside loomiseks.



Ülesanne: Uuri internetist, millistes valdkondades veel ja mis otstarbel 3D-printimist rakendatakse! Kirjuta sellest oma rühma blogis.

************************************

Meeskonna mõtted:
Tänaseks on 3D  printimisega seotud pea kõik valdkonnad.

3D-printimist kasutatakse kiirprototüüpimiseks peaaegu kõigis tööstusharudes, alates ehte- ja meditsiinitööstusest, lõpetades kosmosetööstusega.



Tootedisaini alal kodanikud insenerid ja kujundajad saavad enne tootmisse laskmist oma tooteid testida.

3D-printimine on kasutust leidnud ka arheoloogias väärtuslikest esemetest koopiate valmistamisel. Antud juhul tehakse algsest esemest 3D-skanneriga mudel arvutisse ning seejärel prinditakse mudelist koopia. 



Teame, et meditsiinis saab patsientidele luua erinevaid abivahendeid ja õppeotstarbelisi mudeleid, kus areneb veel omaette suund - 3D bioprintmine, kus on loodud näiteks neer, inimese kõrv, veresooned jne. Videos on näha, et meditsiinis 3D-printimine areneb väga jõudsalt edasi.



Arhitektuuris on reaalsed käega katsutavad mudelid, mida saab kasutada maja eituse või kogu linna planeerimisel. Tuleks mainide, et prinditakse betoonist päris maju.



Masinaehitus luuakse erinevaid osi (ka lennukitele), ülekandeid. Prinditud on ka autosid.



Toidutööstuses alustades lihtsamatest vormidest ja nõudest. Prinditakse ka šokolaadi ja tasapinnalist toitu (pitsa, küpsis)



Meedias kajastatakse, et kriminoloogias on eelnevalt kirjeldatud tehnoloogiat kasutatud kannatada saanud asitõendite taastamiseks - arvasime, et see on võimalik ainult filmis, selleks, et see tundub olema tulevik.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar